fredag 19 februari 2016

Snurrad pärla

Dessa pärlorna kom jag på en dag när jag satt och donade med lim och tidningspapper. De är lätta att göra men innan de är färdiga att användas är det en del moment som ska göras.
Fina att kombinera med "köpepärlor".


Länk till alla återbrukssmycken på bloggen: 42 inlägg om smycken

Fortsätt för beskrivning av snurrpärlorna

torsdag 18 februari 2016

Powerbars! Sååå lätt och sååå gott!

Här kan man verkligen snacka om att svänga ihop något. använd detta som en grund för dina bars och inprovicera sedan med ingredienser du gillar.
Dessa bars är fullproppade med energi och passar väl fint som mellis eller efter träningen. Baka och ta med dig på skidresan eller fjällvandringen. 

Lägg följande i en mixer eller blanda för hand i en skål.  Konsistensen blir lite mer kompakt om du mixar samt att du slipper hacka nötter och torkade frukter.

  • 2 dl havregryn,
  • 1 dl blandade nötter (hacka dem om du blandar för hand utan mixer)
  • 1 dl kokos
  • 1 dl solrosfrön
  • 6 urkärnade dadlar eller ett par matskedar mixade dadlar (finns att köpa på arabaffärer i kakor på 500 g och är mycket billigare).
  • 1-2 msk honung
  • 2 äggvitor
Dessa mått är inte exakta, du kan testa dig fram. Vill du göra en stor sats tar du några extra äggvitor och fyller på med torra ingredienser tills du får en bra konsistens.

Blanda eller mixa allt. Konsistensen ska bli lite fuktig och smulig. Det behöver inte bli som en deg. Häll ut på smörpapper på en plåt. Platta ihop med händerna och forma till en kompakt fyrkant på ca 25x25 cm.
Grädda i ugnen på 175 grader i ca 20-25 min. Håll koll. Det ska bli lite färg men inte brännas i kanterna. Skär i önskad form medans de är varma och lite mjuka.

Andra ingredienser du kan använda: melonkärnor, linfrön, pumpakärnor, chiafrön, torkade nässlor, sesamfrön, mandelmjöl, rågflingor, proteinpulver, kakao, russin, torkade blåbär och tranbär, fikon, torkade äpplen och aprikoser....

Länk till andra recept på bloggen t.ex fröknäcke, fruktremmar, örtsalt, musli m.m.Recept

lördag 13 februari 2016

Krukor av Bullens varmkorv

Bullens varmkorvs konservburkar är omöjliga att slänga. Man bara måste göra något av dem. Nu blev det två nya krukor till mitt nymålade sovrum som går i grått,vitt och rostrött med inslag av koppar.

Länkar till annat i samma teknik
Länk till 38 återbruk av dagstidningar

Fortsätt för beskrivning av krukorna

fredag 5 februari 2016

Paperbeads - tillverkning och lackning

Papperspärlor kan du göra av gamla avdankade månadsmagsin typ Amelia, Sköna hem, Illustrerad vetenskap m.fl. Tycker själv att veckotidningar har för tunt papper. Du kan också använda gamla kalendrar eller reklampapper eller scrapbookpapper.

Här visar jag hur man gör dem samt hur man lackar dem så att de ska hålla hög kvalitet.
Min lackning är testad i Indien i 85 % luftfuktighet. Jag var där i 2 månader i höstas och mina pärlor klarade en ständigt svettig nacke, de fick salta bad samt råkade hänga med i duschen några gånger. Glansen avtog något men de höll hur bra som helst.

Först får du lite bilder på pärlor och sedan kommer beskrivningen.


Här har du en länk till alla 41 smycken på bloggen:Återbrukssmycken
Du vet väl att min blogg är full av beskrivningar till en massa kul återbruk av papper, plastpåsar, burkar, äggskal m.m. Det är bara att surfa runt och låta sig inspireras

Fortsätt för beskrivningen