måndag 27 februari 2012

Fiffiga "krukor" för sådd

Nu börjar det bli dax att stoppa små frön i jorden. Det är mycket som kan vänta några veckor till men t.ex chili och pelargon kan du så nu. KUUUL!
I plast- och pappersinsamlingen kan du göra fynd inför denna heliga stund.


I en äggkartong kan man så. Klipp av locket och lägg plast över det så kan du använda det som behållare för sådden. Klipp av topparna på äggkartongen så kan du vattna i hålen. Det är bra att bevattna underifrån. Pappret suger upp vattnet. När det är dax att skola om kan du bryta isär facken och plantera allt i ny näringsrik jord. Kartongen förmultnar. Täck sådden med plast. Gör lite lufthål så att det inte möglar.


Ett annat fiffigt såkärl är tomatlådor. De har hål i både botten och lock och blir som små miniväxthus. Jag sådde lite perenner i höstas i sådana, de har stått ute hela vintern. Det återstå att se hur det har gått. Spännande!

Växtskyltar av glasspaket!

Skyltar till sådder och plantor är dyra. Här får du ett tips på skyltar som enkla och billiga att göra. Dessutom är det miljövänligt att återvinna sådant som annars skulle kastas bort.
  • Klipp ut en mall i kartong.
  • Rita av den på ett plastlock.
  • Klipp ut.
  • Skriv med vattenfast penna.
Klipp ut ett helt gäng när du ändå är igång.
Vänta med att skriva tills du är igång
med sådden.
Denna chiliplantan har jag övervintrat på fönsterbrädan. Nu skjuter den nya skott och blommar. Snart ska den få ny härlig jord.

måndag 20 februari 2012

PaketDekorationer

Med hjälp av pepparkaksformer och papier maché -massa kan du göra färgglada dekorationer att fästa på t.ex paket.
Recept på papiermaché-massa finns under etiketten Papier Maché i spalten till höger.



                                                Plocka fram pepparkaksformer. Lägg ut smörpapper eller teflonduk på en plåt.
Tryck ner massan i formerna och släta till ytan.. Man kan behöva ha något smalt att peta ner massan med i uddarna på stjärnorna. Tryck sedan försiktigt ut dem.
Ställ in i ugnen på 50-60 grader. Det går också att låta det lufttorka i vanlig rumsvärme, det tar bara lite längre tid.
När de är torra kan du måla dem med hobbyfärg. Vill du vara rationell tar du sprayfärg. Dekorera med glitter,paljetter och pärlor om du vill.
Så här kan det bli när de hamnar på paketen...

...och här har min dotter använt hjärtan på ett kort.
       PYSSLA PÅ!

tisdag 14 februari 2012

Röda VinbärsMarmelad med Ingefära

Fick en hel påse med med frysta bär av min lilla mamma. Det var blåbär, björnbär svarta och röda vinbär. När vi hade kalas i helgen bjöd vi på vit kladdkaka  och till den rörde jag ihop röda vinbär med socker och ingefära. Det som blev över efter festen kokte jag till vinbärsmarmelad. Den blev så poppis hemma att jag plockade upp ett kilo vinbär till och gjorde en större laddning.
 Här får du receptet.

Du behöver: 1 kilo bär, 1 kg syltsocker, 2 tsk torkad eller 2 msk färsk finhackad eller riven ingefära, 3-4 rena burkar.


Ingefära
 1. Rensa och väg vinbären. Jag kokte på ett kilo bär och då tar man 1 kilo socker, jag använde syltsocker eftersom jag råkade ha det hemma. Det innehåller pektin som ger en fastare konsistens. Speciellt om bären är väldigt mogna kan det behövas. Har man en del halvmogna bär så innehåller de pektin naturligt. Pektin finns även att köpa i påse separat.
2. Blanda bären med socker och ingefära i grytan. sätt plattan på svag värme och låt allt smälta ihop sedan kan du koka det lite kraftigare i 10-20 min. Rör om med jämna mellanrum och mosa till bären. 
3. När det kokt klart ska du ta bort skummet som bildats.

4. Nu kan du hälla upp det i rena burkar och skruva fast locket direkt. vill man vara säker på att det inte ska mögla så kan man skölja burkar och lock i varmt vatten blandat med natriumbensoat. Marmelad innehåller så mycket socker som har en konserverande effekt så man kan slopa konserveringsmedel.
5. Burkarna blir lite roligare med etiketter på. Ät på nybakade scones.
MUMS FILIBABA!


Andra recept med kryddor och bär:
Fruktremmar
Rostade smaksatta nötter
Purjosalt
Dadelbollar







tisdag 7 februari 2012

Hemgjort omslagspapper

Älskade potatis...sprungen ur moder jord... du är inte bara god, billig och nyttig ...du är även praktisk och rolig att använda till fantasifulla skaparprojekt.

Jag ska visa hur man kan göra sitt egetdesignade omslagspapper till personliga paket. Så här blev några av mina.






 Jag hade en rulle ritpappper kvar sedan barnen var små, inköpt på Ikea till ett barnstaffli.  Det passar bra att trycka på. Vill man göra till små paket räcker det med vanliga ritpapper. Men det är kul att tryck på stora papper.

Läs mer om hur man gör...

Alla Hjärtans Dag Kort

Vem har inte gjort potatistryck i sin barndom? Det är faktiskt kul och kan varieras hur mycket som helst. Här har jag hållt mig till hjärtan men med olika form, storlek och färg.



 Jag har använt kartong som har en yta som tyg alltså inte helt slät. till trycket hade jag hobbyfärg och acrylfärg samt lite glitterlim. Kanten har jag klippt med en vågig sax som jag köpt på Bokia.
1. Börja med att skära itu potatisen. Rita upp en form och skär ut med en liten kniv.

2. Häll ut en lite klick färg på en slät tallrik och färga in potatisen. man kan också pensla på färgen. Det är fint att ha lite olika nyanser, jag har rött och lite rosa. Gör först några tryck som är lite tydliga med mer färg sedan kan du trycka flera lite mer diffusa tryck ovanpå och runt omkring. Man behöver inte ta ny färg mellan varje tryck.
3.Färga in kanten med en med en mörkare färg eller glitterlim. Jag tycker om att göra det med fingrarna för det blir inte så perfekt då.

Att texta för hand
Många kortmakare använder sig av stämplar till allt och det blir ju såklart väldigt fint. Många är osäkra på att texta själva. Men visst blir det en mer personlig prägel på kortet om man skrivit det själv som om orden betyder lite mer.

Visar här hur man kan texta...klicka dig vidare.

måndag 6 februari 2012

ServettRos

Här får du ett tips på hur man gör en vacker ros av en servett. När vårt MUMS-gäng (Madonnornas Underbara Matlagnings Sekt) skulle träffas hos Viveka och laga mat hade hon dukat med dessa fina rosor. Blir man lite kladdig så bara duttar man lite runt munnen och känner sig allmänt fisförnäm. Kommer aldrig glömma det marinerade grillade rådjursköttet vi åt den kvällen. Oh la la.

Passar fint att duka med på ALLA HJÄRTANS DAG!
andra tips för festen
Servettpion
servettringar av toarullar
sevettringar av järntråd
partymasker
vimplar



När jag hade lärt ut servett-tricket till mina barn så hade vi rosor överrallt i olika färger och storlekar. Det är lite pyssligt men inte svårt.

Så här gör man:

1.Vik ut servetten och klipp bort den vikta kanten.


2. Vik den som ett dragspel precis som när man gör smällkarameller.

söndag 5 februari 2012

Glasunderlägg av ölburk

Vad kan man göra av en tom ölburk? Aluminium är ju faktiskt väldigt snyggt. Det blev underlägg till vinglasen.

Klipp upp en tom ölburk. Det går bra med en vanlig sax som du inte är rädd om. Du behöver också t.ex en bit masonit som du sågar till i önskad form eller om du har ett gammalt glasunderlägg som du vill göra om.
Ta fram köttyxan och börja banka. Använd skärbrädan och lägg något mjukt under så blir det mer mönster.
Banka på tills du tycker det ser bra ut.
Rita av formen och klipp ut. Lägg lim på hela underlägget och tryck dit aluminiumet. Lägg det i press för att torka. .
 Jag målade sedan kanterna med silverfärg.

torsdag 2 februari 2012

Luffarhjärta



  Jag kan inte luffarslöjd men jag skulle tro att  detta är rätt likt, det är i alla fall samma material. Dessa hjärtan kan vara fina att hänga i fönstret, montera på ett kort eller hänga på en krukkant. Plocka in en vacker gren, t.ex ormhassel och häng flera hjärtan i den. Ge bort på Alla hjärtans dag till någon du gillar! Till jul passar de som dekoration lite överallt.

Du behöver:
  •  Metalltråd. Finns att köpa som stavar på 40 cm, kallas elefanttråd och är 1,5 mm tjocka, finns på Panduro.
  • Tunnare metalltråd att trä pärlor på. Finns ibland i olika färger.
  • Glaspärlor efter smak.
  • Rundtång och ev avbitartång

Gör så här
En stav räcker till ett hjärta.
  1. Trä upp pärlor på den tunna metalltråden utan att klippa bort den från rullen..  Jag hade 30 små och 8 lite större pärlor.
  2. Vira metalltråden runt elefanttråden och fyll med en pärla för varje varv.
  3. När hela staven är dekorerad klipper du av den tunna tråden.
4. Nu är det dax att forma till ett hjärta. Börja med att böja till ett V mitt på tråden. Det kan du göra med händerna.
5. Använd rundtången och böj till ändarna till små spiraler. Ta tag längst ut på tråden och gör en böj innåt, förflytta sedan tången en bit och fortsätt böja.
6. Nu ska du ge hjärtat den slutgiltiga formen. För att få till de runda formerna kan man ta hjälp av t.ex en tabascoflaska eller något annat runt föremål.
7. Ta en liten bit metalltråd och fäst ihop. eller så binder du ihop den med sytråd och får samtidigt något att hänga upp hjärtat i.  Om du vill hänga den på en krukkant kan du böja till en lite krok som du binder fast på hjärtat alt. fäster med limpistol. LYCKA TILL!